Всі статті, Протеїн

Що таке протеїн? Види протеїну.

couple-training

Для більшості людей, при згадці про спортивні добавки, насамперед на думку спадає магічне слово – Протеїн. Для людей, закоренілих у своєму невігластві ця спортивна добавка тотожна слову хімія, від якої люди навіть помирають, не кажучи про другий, вигаданий ними самими, спектр проблем. У людей, які хоча б мінімально товаришують з головою, така думка викликає, як мінімум посмішку. Постараємося пролити світло на даний вид спортивного харчування, допомогти розібратися в його типах і способах застосування.

Що ж таке протеїн?

Протеїн – це звичайний білок, що міститься в харчових продуктах, перш за все тваринного походження, хоча і в рослинній їжі він також присутній, але його зміст, амінокислотний профіль і біодоступність нижче. Його прийом викликаний необхідністю поповнювати та доповнювати білкову складову вашого раціону. Це особливо важливо для людей, що займаються спортом, оскільки їх енерговитрати вище, ніж у людей, які ведуть “неспортивний” спосіб життя. Білок в організмі необхідний для багатьох життєвоважливих функцій:
1.Він служить будівельним матеріалом для всіх видів м’язових тканин;
2.Бере участь у синтезі гормонів і ферментів;
3. Необхідний для метаболічних процесів організму.

Які є види протеїнів?

Розберімося в типах Протеїну. Розділити види даної добавки можна насамперед за джерелом його отримання. Отже, найбільш популярні нині види протеїну:
1. Сироватковий;
2. Молочний;
3. Яєчний;
4. М’ясний (яловичий і ін.);
5. Рослинний (соєвий, пшеничний і ін.);
6. Комплексний (містить мікс різних видів білка).

Чим відрізняються протеїни і як приймати?

Розрізняються вони перш за все швидкістю і повнотою засвоєння, а також амінокислотним профілем. Найбільш популярним на сьогодні є сироватковий протеїн. Його популярність викликана в першу чергу швидкістю його засвоєння – вона найвища. Видобувають його шляхом висушування сироватки молока. Залежно від ступеня очищення він ділиться на: концентрат (містить близько 70% білка), ізолят (90% і вище) і гідролізат (найвищий ступінь вмісту білка і його засвоєння). З огляду на швидкість його засвоєння, найбільш раціональним є його застосування відразу після тренування, щоб максимально швидко включити процеси протистояння катаболізму, і сприяти анаболізму. Разова порція повинна містити 20-30 грам продукту. Більше вживати – гроші на вітер, оскільки його надлишки у непрофесійного спортсмена (у професіоналів окрема історія), навряд чи засвояться. Такі види протеїну, як молочний, яєчний, м’ясний і рослинний засвоюються повільніше, тому їх доцільно приймати між основними прийомами їжі, як додаткове джерело білка. Також їх можна приймати перед сном, щоб використовуючи низьку швидкість їх всмоктування, зменшити наслідки нічного катаболізму. Дозування використовуються ті ж.
Наостанок хочу нагадати, що Протеїн – це елемент додаткового харчування. Його метою є підвищення рівня споживаного за день білка, але ніяк не його повна заміна. Ваш раціон, для поліпшення спортивних показників, повинен містити насамперед білок, що надходить зі звичайних харчових продуктів. Спортивні добавки – це хоч і найважливіше, але все ж доповнення. Займайтеся спортом і будьте здорові!


Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *